Råd og tips og vedlikehold av steinplater

Mens marmor er ganske motstandsdyktig mot sprekker, er det en forholdsvis porøs og my stein. Dette betyr at det er noe utsatt for flekker og riper og kan absorbere væsker relativt godt. Marmortopp vil kreve regelmessig tilsyn og vedlikehold og bør overflatebehandles. Man kan benytte egen steinolje som fås kjøpt hos diverse produsenter og forhandlere av benkeplater. Det tar kun toppen 30 minutter i året for å holde din marmoplate i perfekt stand. På marmorplater anbefaler vi at det impregneres ca. en gang i året, noe som forøvrig er fort gjort med en myk klut.

Vaskemidler.
Syreholdige og slipende substanser/rengjøringsmidler er ikke bra for marmor. Bruk helst vannbaserte rengjøringsmidler siden de er miljøvennlige og sparer helsen din. Det er best å rense overflaten umiddelbart etter søl for å unngå sterk misfarging – jo lenger stoffet forblir på overflaten, jo større mulighet er det for kraftig misfarging. Jif Baderom oa. skuremidler inneholder slipende og kalkoppløselige substanser, og bør derfor unngås, mens Ajax, Jif Universal, Jif Kjøkken og denslags går fint. Jif Baderom er et tensidholdig produkt med lav pH for effektivt å fjerne baderomssmuss som blant annet inneholder kalk. Dette produktet skal på grunn av sin lave pH ikke benyttes på syrefølsomme overflater som marmor.  Det står oppgitt i bruksanvisningen på produktets bakside. Salmiakk er et middel som ikke er å anbefale. Eksterperter innenfor naturstein anbefaler at daglig rengjøring gjøres med vanlig grønnsåpe.

Umiddelbar rengjøring vil sørge for at marmoren opprettholder fargen den har. Dette er spesielt viktig for lysere farger av marmor, ettersom flekker vil synes mer her. Vær forsiktig med stoff som kaffe, te, vin (alkohol generelt), oljer, sure frukter (sitron, appelsin) og juice.

Jif Kjøkken og Jif Universal har høyere pH-verdi, og skal ikke skade naturstein.

Vedlikeholdsmidler
Vi anbefaler at man er nøye med å mette platen med en porefyller, både før bruk, men også jevnlig, omtrent en gang i året.

Moderne teknologi har gjort vedlikehold av marmor til en lek. Til våte rom anbefaler vi impregneringen Akemi Antiflekk Nano som trenger inn i porene i steinen, er fullstendig usynlig og gjør platen meget motstandsdyktig mot det aller meste. Men som med andre naturlige ting er et langt og lykkelig liv betinget av en smule omsorg og kjærlighet.
Dette er en impregnering som er best egnet for marmor og granitt. Den både beskytter overflaten og får fram fargene som ligger i steinen.

Classic Living selger per i dag ikke Classic vedlikeholdsprodukter i sin nettbutikk).
Her er en leverandør som tilbyr dette produktet: http://absolonia.com/norsk/produktkategori/steinpreparater/

Har ulykken vært ute og du har fått en flekk på benkeplaten din, kan dette følgende trikset kanskje hjelpe.

FJERNER FLEKKER MED MEL

Ifølge det amerikanske interiør- og matnettstedet The Kitchn går det nemlig an å fjerne flekker på en benkeplate i stein med godt gammeldags hvetemel.

Slik gjør du:

1. Lag en blanding av mel og hydrogenperoksid (se faktaboks over). Miks sammen til en grøtete konsistens.

2. Spre blandingen utover flekken.

3. Dekk området med plastfolie og la sitte på over natten.

4. Skrap forsiktig av melblandingen neste morgen, og vips; melet vil ha trukket til seg både fukt og farge i flekken.

Dette trikset sies også å skulle virke på gulvfliser i både stein og betong.

Contact Us

Not finding what you're looking for? Contact Us Directly